Kako je našima u svetu? Evo koliko su se za godinu dana promenile cene u Nemačkoj

Objavljeno: 2023-02-07 13:05:00

Srbi koji žive u Nemačkoj žale se na konstantan rast cena zbog rastuće inflacije u celoj EvropiSvakodnevna poskupljenja naterala su mnoge ljude da se odreknu kupovine proizvoda na koje su navikli, ili da pronađu jeftinije alternative, kako bi kućni budžet nekako izdržao do kraja meseca.

S obzirom na stepen inflacije, sve više se pazi na svaku kap benzina koja se sipa u rezervoar, a običan odlazak u nabavku sve češće predstavlja noćnu moru, jer je potrošačka korpa za više novca sve praznija.

Naši ljudi koji borave u Nemačkoj već duži niz godina kažu da ovakav rast cena ne pamte. Kažu, svega ima, rafovi su puni, ali je sve mnogo skuplje. Osnovne životne namirnice, komunalije, kirija i najviše su poskupele od početka rata u Ukrajini. Kada se uporedi sa periodom od pre godinu dana mogućnost uštede je znatno manja, a mnogo više novca ide na osnovne životne namirnice.

Zbog inflacije i sve teže finansijske situacije koja je pogodila stanovnike Nemačke, nemačka savezna Vlada je obećala treći paket finansijskih olakšica - pregovara se o pomoći od 3.000 evra po radniku.

- Cene struje, vode i grejana veću su za otprilike 40 do 50 odsto u odnosu na pre početak rata, a troškovi hrane i stanarina duplo su porasli. Kada je reč o štednji, ne mogu zasigurno da tvrdim, sve zavisi od posla, koliko je ko plaćen, ali kada govorim konkretno o svom slučaju, to je dosta manje kada uporedim sa periodom od pre godinu dana, kaže Milan iz Minhena.

Upoređujući sadašnje cene sa onima od pre godinu dana i onima od pre par meseci stiglo se do ovog epiloga:

Namirnice

Meso, ulje, šećer, brašno kako kaže najviše su poskupeli. Cene svih ovih namirnica poskupele su skoro duplo. Kada uporedimo sa prošlom godinu, velika je razlika. Brašno je bilo 39 centi, a sada 79. Šećer koji je ranije koštao 69 centi po kilogramu, sada je 1.29 evra. Meso sada košta duplo više nego prošle godine.