Loša vest za naše turiste: Cene u Crnoj Gori neće padati ovog leta

Objavljeno: 2022-06-23 12:35:00

Crna Gora je od aprila 2022. ušla u zonu galopirajuće inflacije koja nije bila veća u poslednjih 15 godina. Inflacija je na pragu od skoro 12 odsto godišnje, a cene tokom leta ako neće dodatno rasti, neće ni padati, ocenjuju poznavaociSada su se oglasili i ekonomisti i ocena je da cene tokom leta neće padati. Kada kažu cene misle na one koje su i podigle inflaciju, a to su cene hrane, piće, goriva, energenata. Ako ne budu veće, manje neće sigurno.

Brine i činjenica da je inflacija u Crnog Gori veća nego u Eurozoni što do sada najčešće nije bio slučaj. Cene su u proseku više za 11,7 odsto u maju 2022. u odnosu na isti mesec lane dok su u istom periodu u Eurozoni povećane u proseku za 8,1 odsto.

Dakle inflacija kod u Crnoj Gori nije samo “uvezena” kako se to najčešće objašnjava, odnosno nije samo proizvod pandemije i rata u Ukrajini, već jedan njen deo jeste internog karaktera.

- Cene goriva tokom letnjih mjeseci neće biti smanjene, kazao je Jovan Đurašković, prodekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

U mesecima koji slede, zbog turizma i povećane tražnje ne možemo očekivati pad cena, objašnjava prodekan i dodaje da bi se to možda moglo dogoditi na jesen, uz simultanu reakciju dve strane tržišta – rast ponude i pad tražnje.

Cene hrane su aprilu 2022. godine u proseku bile veće za 25,3 odsto nego u periodu pre pandemije dok je u Eurozoni ovo uvećanje 10,4 odsto. Cene bezalkoholnih pića su veće za 12, dok je u EU ovo povećanje 7,7 odsto.