Od celog roda maline samo 2% ostaje u Srbiji

Objavljeno: 2022-09-23 16:45:00

Proizvodnja bobičastog voća koje se u Srbiji gaji na 36.000 hektara ima uzlazni trend a očekujemo da razmena iskustava i znanja na drugom "Beri biznis forumu" tome dodatno doprinese, poručila je danas pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić


Otvarajući jednodnevni regionalni forum čiji je partner privreda Holandije, ona je istakla da je malina najvredniji izvozni prehrambeni proizvod Srbije.

Dodala je da se malina gaji na 21.000 hektara te da se od ukupnog roda samo dva odsto pojede u Srbiji dok ostalo konzumira Evropa.

Ambasador Holandije Jost Reintjes ocenio je da je za tu zemlju saradnja u poljoprivredi, ne samo u sektoru bobičastog voća, veoma značajna. On je istakao da su na biznis forumu prisutne neke od vrhunskih kompanija iz Holandije.

Ocenio je da kombinovanje tehnike i stručnih znanja vode sjajnoj saradnji dve države u ovom segmentu poljoprivrede. Ambasador je istakao da se u okviru javno privatne inicijative ujedinilo 12 kompanija iz Holandije sa odgajivačima bobičastog voća u Srbiji kako bi proizvodnja bila još isplativija i održivija.

On je naveo da su ljudi iz holandskih kompanije ove nedelje posećivali voćare i firme u Srbiji, te da će razmena iskustava biti nastavljena sledeće nedelje u Holandiji.