Cene nafte pale za više od 2%

Objavljeno: 2022-06-23 12:05:00

Cene nafte su nastavile da se povlače spustivši se danas za više od 2 odsto, jer investitori ponovo analiziraju procene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama


Nafta Brent za julsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 2,5 dolara ili 2,3 odsto, na 109,22 dolara za barel, a američka sirova nafta WTI je pojeftinila za 2,6 dolara ili 2,7 procenata, na 103,46 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cene oba međunarodno referentna tipa nafte su oslabile za čak tri dolara po barelu u ranim jutarnjim satima na azijskom trgovanju, nakon pada od oko 3 procenta na prethodnoj sesiji, spustivši se na najniži nivo od sredine maja.

"Tržišta nafte su pod pritiskom jer su investitori zabrinuti da će povećanje američkih kamatnih stopa zaustaviti ekonomski oporavak i prigušiti potražnju za gorivom", kaže Kazuhiko Saito, glavni analitičar kompanije Fudžitomi Sekjuritiz.

Dodaje da su američki i evropski hedž fondovi rasprodali svoje pozicije uoči završetka drugog kvartala, što takođe "hladi raspoloženje investitora". Prema njegovoj proceni, WTI nafta bi mogla da padne ispod 100 dolara po barelu u SAD-u pre praznika 4. jula.