Dolar nastavlja da slabi zbog straha od recesije

Objavljeno: 2022-06-23 14:55:00

Dolar je ostao pod pritiskom danas i čini se da će nastaviti da slabi prema glavnim konkurentskim valutama četvrti uzastopni dan, pogođen padom prinosa na državne obveznice SAD-a koji se kreću blizu dvonedeljnog minimuma zbog sve većeg straha od recesije


Japanski jen se oporavio prema dolaru, udaljivši se sa 24-godišnjeg minimuma. Australijski dolar, osetljiv na rizik, slabi, a južnokorejski von je pao na najniži nivo u poslednjih 13 godina, izveštava Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest ključnih rivala, skliznuo je za 0,07 odsto na 104,14 poena, pri čemu je od petka izgubio 0,44 procenta vrednosti. U odnosu na 20-godišnji maksimum od 105,79 poena koji je zabeležio 15. juna, u minusu je za 1,54 procenta.

Na tržištima vlada sve jača zabrinutost da će odlučnost Federalnih rezervi (FED) da suzbije usijanu inflaciju podstaći recesiju. Ova strahovanja su dovela do pada prinosa na američke desetogodišnje državne obveznica na najniži nivo u poslednje skoro dve nedelje, prenosi Tanjug.

Predsednik FED-a Džerom Pauel je istakao sinoć podnoseći izveštaj u Kongresu da je centralna banka u potpunosti posvećena stavljanju inflacije pod kontrolu čak i ako time rizikuje ekonomski pad. On je rekao da je recesija „svakako moguća”, što je podiglo nervozu na finansijskim tržištima da će pooštravanje monetarne politike ukočiti rast.